Apakah skill dan teknik pengurusan masa yang anda perlu tahu

 

Pepatah mengatakan masa itu adalah emas. Ini kerana dengan wang ringgit dan harga sesuatu emas pun tidak dapat untuk mengembalikan masa yang sudah berlalu. Ketika mengharungi segala aktiviti seharian yang padat mahupun di tempat kerja, Universiti ataupun dirumah kita seharusnya perlu pandai untuk menguruskan masa untuk setiap perkara yang dilakukan. Disini terdapat beberapa skill dan teknik pengurusan masa yang perlu anda tahu

# 1.Pengurusan

Kekal terurus dapat membantu anda untuk sentiasa untuk mendapatkan gambaran apa yang perlu diselesaikan. Mengusai diri sendiri agar sentiasa dapat menguruskan segala yang dirancang. Ini dimaksudkan dengan sentiasa memantau senarai tugas yang dicatatkan pada kalendar .

# 2. Keutamaan 

Untuk menjadi pengurus masa yang baik anda perlu tahu apa keutamaan setiap tugas. Selepas senarai tugas diketahui atau dicatat kebijaksaan amat penting membezakan yang masa satu menjadi keutamaan dengan erti kata lain apa yang sangat mustahak untuk diselesaikan. Jangan letak semua tugas adalah keutamaan. Ini akan menyebabkan anda tidak dapat untuk memulakannya.

# 3. Menetapkan Target

Perkara paling utama untuk menjadi pengurus masa yang terbaik adalah menetapkan target. Dengan menetapkan target anda akan dapat gambaran yang jelas apa keutamaan yang perlu diselesaikan. Perbezaan target boleh dikelaskan dengan pelan rancangan masa dekat dan jangka masa panjang.

# 4. Komunikasi

Didalam kehidupan seharian anda sudah tentu tidak keseorangan. Banyak perkara memerlukan anda untuk berhubung dengan orang lain. Bukan hanya ditempat kerja malah juga dirumah. Sebagai contoh sekiranya sudah berkeluarga mungkin komunikasi antara ahli keluarga juga dapat membantu untuk menyelesaikan apa jua tugasan dengan cara pembahagian tugas antara suami dan isteri serta adik beradik. Dengan itu kemahiran komunikasi adalah amat penting.

# 5. Perancangan 

Perkara asas dalam pengurusan masa adalah pelan rancangan. Pastikan anda merancang segala tugasan harian anda dengan teliti agar dapat memastikan apa yang dirancang dapat dilaksanakan dengan baik. Terdapat banyak “tool” ataupun mobile application yang boleh di muat turun untuk merancang segala tugasan anda. Kalau cara lama mungkin dengan hanya menulis didalam buku diari harian

# 6. Pembahagian tugas

Kita juga perlu untuk belajar katakan “tidak” untuk melakukan dalam beberapa perkara. Seperti yang dinyatakan sebelum ni komunikasi amat penting dalam aspek penyampai tugas kepada orang lain. Dengan ini anda perlu bijak membuat pembahagian tugas kepada orang sekeliling. Tetapi bukanlah hanya melepaskan tugas terus kepada orang lain tanpa kita sendiri tidak melakukan apa kerana ini akan menyebabkan target anda akan terbantut kerana orang yang menerima tugas tersebut akan tidak melakukan tugasan yang diterima dengan baik.

# 7. Kawalan tekanan

Untuk melaksanakan pengurusan masa yang baik, anda perlu melihat juga pada kesihatan mental dan emosi. Pengawalan tekanan dan keatas mental kita kearah positif akan mengekalkan kita dalam mood yang sentiasa bermotivasi dalam melaksanakan jadual rancangan. Pastikan dapat memberi ganjaran pada diri sendiri setelah selesai tugasan tertentu.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

?>